NormalCustomer
 
Затвори
Категории
  Настройки
  Търси

  Как да стимулираме креативността на децата?

  Как да стимулираме креативността на децата?

  Креативността е едно от качествата, което запазва важността си през целия ни живот. Независимо дали ще бъде за хитро решение на проблем, подход в социална среда, необходимо качество за интервю или друго, креативността винаги е добре дошла!

  Първата драскотина на празния лист е най-трудната крачка. Точно тя стимулира творческото мислене у всяко дете. Замислете се колко пъти хората са се отказали от нещо само защото не са знаели откъде да започнат. В такъв момент е необходима креативност. Но как да я стимулираме?

  Околната среда е вдъхновение

  Преди да започне да твори, детето може да се огледа и да помисли за това, което го заобикаля. Ако сте на детска площадка, например, около вас може да има други деца, пясъчник, пързалка, люлка и какво ли още не. Всичко това може да служи като вдъхновение за вашето дете, когато то започва да твори.

  Ако то не може да измисли какво да нарисува, помогнете му малко, като му препоръчате да нарисува какво вижда. В такъв момент детето ще обърне повече внимание на заобикалящата го среда. Също така, можете да му кажете да построи кула от конструктор. Така стимулирате не само въображението, но и вкарвате реалистичност – тъй като не всяка кула може да стои права.

  Creativ Company Направи си сам чудовище от пластилин пяна и пластилин силикон

  Предизвикателства

  Давайте ежедневни „задачки“ на детето ви да рисува нещо. На всяко дете му става скучно след известно време игра с обичайните играчки. Помолете го да ви нарисува спомен от миналото лято или да покаже с изображения как е минал деня му. По този начин то ще се научи да пресъздава спомени върху лист хартия. Какъв по-добър начин да стимулирате креативността на едно дете?

  Предразположете го да твори – набавете си всякакви творчески материали – моливи, бои, пастели, тебешири, цветни листа и други подобни продукти, за да може детето да се чувства подготвено. Ако му омръзне да рисува едно и също, събудете интереса му като пръснете голяма част от материалите скрити из апартамента. Може да отправите едно предизвикателство под формата на игра – то трябва да сътвори картина с останалите моливи, бои и т.н. Ако смята, че това, с което разполага, не е достатъчно, то трябва само да си намери материалите, следвайки определени улики. Така изкуството се превръща в игра и детето ще използва различни части от мозъка си за различните действия.

  Faber-Castell Цветни моливи Albrecht Dürer Magnus

   

  Оставете децата да опознаят творческите материали

  Оставете децата сами да опознаят творческите материали, с които разполагат. Можете да им покажете как ги използват, ако се налага, но е необходимо след това те да направят собствени интерпретации на видяното.

  Хубаво е децата да се запознаят с максимален брой цветове и сами да измислят как е най-добре да ги смесят. За да постигнете това, може да им предложите следната забавна игра: сложете всички моливи, които имате в една торба. Кажете на детето ви да бръкне без да гледа и да извади 5 цвята. Без значение колко различни може да са те, нека то нарисува картина само с тези моливи. Важно е обаче да не се намесвате в процеса. След като измисли какво ще рисува, нека само реализира своите идеи.

  Тази задача е трудна дори за възрастни хора, но точно това я прави толкова интересна. А и никой не е казал, че рисунката трябва да бъде перфектна. Точно обратното – оставете детето да експериментира.

  Не се страхувайте от грешките

  Изключително важно е да оставите детето да греши. Не бързайте да го поправяте всеки път, когато нещо ви изглежда неправилно. Не само че ще се поучи от грешката си, но детето ви ще бъде и подготвено за следващи затруднения и няма да се притеснява да бърка. Не всяка грешка е задължително лоша – точно от нея може да излезнат и едни от най-добрите идеи. В крайна сметка, няма напълно правиален или напълно грешен начин за рисуване.

  Ако искате допълнително да стимулирате творческо мислене, може вие да започнете някаква рисунка и да задраскате нещо умишлено. Представете това като проблем пред детето и го попитайте как би могло да заличи тази грешка, като нарисува нещо отгоре. Наблюдавайте как чистото детско въображение може да направи чудеса!

  Faber-Castell Комплект за оцветяване Happy Zen, включващ 8 цвята акварелни моливи Grip и книжка за оцветяване

  Всяко дете е креативно. Съветите горе ще ви помогнат да продължавате да стимулирате това тяхно качество. Материали, които ще са полезни на всички малки и големи можете да резгледате тук.

   

  Околната среда е вдъхновение

  Предизвикателства

  Оставете децата да опозначт творческите материали

  Не се страхувайте от грешките