NormalCustomer
 
Затвори
Категории
  Настройки
  Търси
  banner

  Свободата да стоите или седите пред компютъра

  Свободата да стоите или седите пред компютъра

  Вероятно сте чували, че „Седeнето е новото пушене“. Можем да благодарим на д-р Джеймс Левин от клиниката „Майо“ за това, че насочва вниманието ни към този проблем през 2014 г., когато публикува изследванията си за NEAT – изразходваната енергия чрез ежедневната физическа активност, т.е. всичко, което не е осъзнато спортуване.

  Д-р Левин успява да стимулира осъзнаването на факта, че седим много и че това засяга всички цивилизовани общества. Седим по време на сутрешното пътуване, седим на бюрото си, седим на срещи, седим на обяд, прибираме се у дома – седим на масата или ресторанта, а после седим и гледаме телевизия. И след това го правим отново и отново.

  Д-р Левин казва: „Животът на стола се оказва толкова привлекателен, че сме „изоставили“ краката си. Сега е времето да намерим начини да ги върнем обратно в действие”. Проучването дава яснота относно връзката между липсата на движение в продължение на няколко поколения и драматичното увеличение на затлъстяването, високото кръвно налягане, диабета и други потенциално много вредни здравни проблеми – все основателни причини да се замислим сериозно над този въпрос!

  ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ…

  Скандинавците са се сблъскали с това преди известно време. Например в Дания правителството е възложило на всички офис работници да разполагат с бюро с регулируема височината. В началото на 80-те се започва да се експериментира с тези нови бюра, но те обикновено са се смятали за странни.

  Ергономичното бюро (или на англ. Standing desk, „изправено бюро“ и др.) е бюро проектирано за четене, писане или работа на компютър. Съществуват различни варианти и модели.

  Всички бюра, които позволяват работа в изправено положение се категоризират като „изправени“ бюра. Повечето стандартни бюра, които се използват масово, са с фиксирана височина. Това, което прави регулируемите бюра ергономични, е възможността лесно и с едно движение да промениш височината им в диапазон от 650 до 1300 mm.

  Ето и основните характеристики, които определят едно бюро, като ергономично.

  • Диапазон на височината – колкото по-голям е той, толкова е по-ергономично бюрото, правейки го подходящо за хора с различен ръст.
  • Нивото на шум в работен режим – ниските нива на шум при работа на мотора, правят бюрото по-ергономично. Много важна характеристика, осбено в офис помещения, в които работят повече хора.
  • Стабилност на бюрото – един от основните показатели при ергономичните бюра е да са стабилни дори и в най-високата си точка, за да не нарушават процеса на работа.
  • Товароносимост – показател, характеризиращ стабилността и устойчивостта на бюрото, дори в случите, при които върху работният плот са поставени 2, 3 или повече монитора.
  • Плавно движение в работен режим – характеристика, която е показател за работата на моторите.
  • Плотът на бюрото трябва да е достатъчно голям, за да осигури достатъчно място за всичко необходимо при протичането на нормален работен процес. Работният плот не трябва да бъде с дължина под 1200 mm, a дълбочината му под 800 mm, за да осигури здравословно отстояние от монитра.
  • Гаранционни срокове – показател за качеството на производството.

   

  Човешкото тяло е създадено, за да се движи! През първите шест милиона години от човешката еволюция, хората или са се движели или прсто на са оцелявали. По-късно, започвайки да обработват земята, хората са прекарвали дните си трудейки сe, движейки сe посредством физическа работа. Движението не е било част от живота – то е било живота. След това е дошла ерата на индустриалната революция и промишлеността и скоро след това – тази на високите технологии.

  Днес средностатистическият офис служител прекарва почти 8 години от живота си, седейки зад бюро на работното си място.

  Ергономичните бюра имат многобройни ползи за здравето на човека и продуктивността, което ги прави много добър избор за офиса. Ето някои от тях:

  Ергономичните бюра намаляват риска от напълняване.

  Напълняването е резултат от приема на повече калории, отколкото са изгорени. Въпреки, че спортът е най-ефективният метод за бързо горене на калории, не е достатъчно, ако си свикнал да прекарваш целия работен ден, седейки на стол. Смяната на позицията на седене със стоене през работният ден спомага за допълнително изгаране на калории около 160-170 допълнителни калории (което прави повече от 1000 калории на седмица!). В дългосрочен план може да се отрази на теглото ти без допълнителна нужда от упражнения.

  Ергономичните бюра намаляват болките в кръста.

  Повечето хора, които работят в офис и прекарват между 8 и 12 часа седейки се оплакват от болки в кръста. Хората, които използват ергономични бюра, наблюдават подобрение на болките в кръста и врата след 2 седмици.

  Ергономичните бюра повишават продуктивността.

  Ергономичните бюра увеличават продуктивността, защото е доказано, че стоенето подобрява циркулацията на кръвта и държи мозъка нащрек.

  Ергономичните бюра подобряват комуникацията в офиса.

  Стоенето предлага повече възможности за разговори с колегите очи в очи, дори и само за няколко минути.

  Убеди се сам в ползите от използването на ергономично бюро!

  RFG Ергономично електрическо бюро с регулируема височина

  RFG електрическо бюро с размери на работния плот 1600 x 800 mm – наличен на склад.

  Материал на работния плот – ПДЧ с меламиново покритие.

  Дебелина на работния плот: 25 mm.

  Регулируема височина в диапазон 620 – 1280 mm.

  Цифров светодиоден контролер за памет и персонализиране на настройките.

  Два електрически мотора във всеки крак, за по-голяма стабилност в най-горна позиция и ниски нива на шум в работен режим.

  Memory памет с възможност за запаметяване на три предпочитани височини за работа.

  Метална хоризонтална тава под работният плот за отвеждане на окабеляването.

  Усъвършенствани тристепенни колони за по-голяма сигурност и комфорт.

  Четири степенни нивелиращи се стъпки на краката.

  Система против сблъсък – бюрото спира, ако в работен режим има контакт със страничен предмет.

  Режим на превключване на захранването – малка консумация на енергия с висока ефективност

  Скорост на движение: 38 mm/s.

  Товароносимост: 100 kg.

  Гаранционен срок на електрониката 3 години, гаранционен срок на плотовете 5 години.

  Може да разгледате бюрото ТУК.

   

   

   

  Използвани източници:

  Лорънс, Чарли. Facts about standing desks:workriteergo.com

  Из интервю на Чарли Лорънс.

  Чарли Лорънс е президент на „Ергономията на работниците“ – двайсет и пет годишна ергономична компания за аксесоари и мебели, базирана в Петалума, Калифорния. Той е член на OERC и неговата компания е Platinum Sponsor на „Годишното Ергономично изложение“, което се провежда през ноември в Лас Вегас.