Office 1

Цени с ДДС

Dropdown arrow
User icon
Favorites
Cart

Изборът на външна памет – формалност или важно решение? Ето какво трябва да знаем

Изборът на външна памет – формалност или важно решение? Ето какво трябва да знаем

Покупката на нов телефон или компютър често включва проучване на наличните възможности и характеристиките на съответните устройства. Решението за външна памет също е от значение. Съхраняването на данни е основен дял от технологиите, които са неотлъчно до всеки един човек. Изборът на такова устройство се отразява на работата ви впоследствие.

Едно основно приложение на външната памет е съхранението на копие на множество документи. Ако главният диск в компютъра се повреди, това устройство ще ви пази гърба!

Мобилността на външните устройства е основно тяхно предимство. Те могат да се споделят между множество компютри, за разлика от вътрешната памет. Ако при избори си на компютър обръщате внимание на вътрешната памет, то си струва да се замислите и за ползите от външна такава.

Има няколко решения, които трябва да направите, за да сте сигурни, че сте взели точното за вас външно устройство: тип памет със съответните плюсове и минуси, размер, капацитет, свързване и цена.

1

Тип устройство

Има два основни вида външна памет – твърд диск (HDD) и статично дисково устройство (SSD). Много е важно като за начало да определите целта, за която ще я използвате. Какво е характерно за всеки вид?

HDDе добре познато и тествано, тъй като се използва от повече от 60 години. С времето то постепенно намалява размера си, като едновременно с това увеличава капацитета си. Това устройство разчита на въртящи се дискове или платки, за да обработва информация. Разполага с една или повече магнетично чувствителни платки, задвижващо рамо с глава за обработване на всяка платка и мотор, който да ги задвижва. HDDе по практично за данни, които не трябва да се обработват често, като например „бекъп“ на снимки, видеа и бизнес файлове.То е особено подходящо за съхраняване на филми, музика, снимки и видеа в дългосрочен план.

Основните предимства на твърдия диск са, че той е „изпробвана технология“ – тъй като е познат от много време, се знае, че доказано работи. Поради големия си капацитет, можете да съхранявате голямо количество файлове за дълъг период от време без притеснения. Друго предимство е достъпната цена. До този момент твърдият диск все още е доста по-евтин от статичното дисково устройство.

Трябва обаче да се обърне внимание и на недостатъците, които могат да попречат на работата ви с това устройство. На първо място, старата технология, на която са базирани – механично обработване, е доста по-бавна от тази на статичното дисково устройство. HDD е доста по-голямо заради частите, от които е направено, и изхразходва много енергия. Движещия се диск и магнетичните глави правят работата му шумна, което може да се отрази и на вашата продуктивност. Тъй като има много движещи се частички, има и много какво да се обърка в твърдия диск. Той е изключително чувствителен на вибрации и удар. Това означава, че при евентуално изпускане, той може да спре да работи, а вие – да загубите данните си.

1

Статичното дисково устройство (SSD), още наречено полупроводниково дисково устройство, е по-модерен тип външна памет. Не може да се нарече твърд диск, защото не работи на механичния принцип на HDD. Може да гледате на него повече като на USB флаш устройство, тъй като и двете са базирани на една и съща технология – NAND. SSD е най-подходящият избор, когато ви се налага трансфер на данни или често обработване на информация.

Основно предимство е скоростта на работа – статичното дисково устройствообработва данни до 30% по-бързо от твърдия диск, което е особено важно за хора, които често обменят данни. Друг плюс е тишината и липсата на вибрация. SSD не работи на механичен принцип с движещи се дискове и магнитни глави, което има съзнателен ефект и на шума – то е много по-тихо от HDD. Статичното дисково устройство се нуждае от по-малко енергия, за да работи, тъй като я оползотворява по-добре, и съответно не се нагрява толкова много. Друго важно предимство е издръжливостта. SSD е много по-малко вероятно да спре да работи при удар.

То обаче все още е нова технология и има с какво да се подобрява тепърва. Един от проблемите е цената – за момента цената му е по-висока от тази на твърдия диск. Друга пречка е ограниченият избор. Макар да се разпространяват все повече, за момента изборът на SSD е доста по-малък от HDD, което означава, че може да трябва да направите някои компромиси, ако смятате, че SSD е по-подходящо за вас. Също така, статичното дисково устройство работи на „блокове“ от информация – при наличието на нови данни, то пренаписва целия блок, независимо от количеството разлики и добавени данни. Тази система е доста по-ефикасна и безопасна, но има ограничен брой пъти, които един „блок“ може да бъде пренаписан. Това създава пречка, за разлика от твърдия диск, който не работи на този принцип и няма ограничения за пренаписването.

1

Размер и капацитет

Размерът е важен критерий при избора на външна памет и той също зависи от целите ви. Твърдият диск най-често се намира в 2 основни размера – 3.5 и 2.5 инча. Размерът на HDD зависи от капацитета му. За да може да побира повече данни, устройството се нуждае от по-голям диск за обработка. Тъй като прекалено голям диск губи практичността си, капацитетът на HDD е ограничен. 3.5-инчовият твърд диск обикновено се използва в настолните компютри и като допълнение към тях. Той е по-неудобен за пренасяне, за разлика от 2.5-инчовите устройства, които са особено подходящи за лаптопи. И двата размера могат да се използват, но предимството на по-малката външна памет е нейната преносимост.

Капацитетът на статичното дисково устройство не се определя от размерите му. Това дава потенциал на технологията, с която работи, да се развива, за да може да побира и обработва много големи количества информация. SSD се намира в размери 3.5, 2.5 и 1.8 инча. Най-малкият позволява да го сложите в джоба си и да го носите навсякъде с вас.

Свързване

Важно е да обърнете внимание на свързването на външното устройство с вашия компютър. USB е най-популярната опция, но трябва да се обърне внимание на стандарта. Проверете дали компютърът ви поддържа USB 3.0, чиято скорост на четене достига до 5 GB/s. Пробелмът при твърдият диск е, че много компютри не го поддържат и затова използват 2.0 със скорост 480 MB/s. Ако имате нужда от статично дисково устройство, избягвайте свързването с USB 2.0. Едно от основните предимства на SSD е скоростта му на писане и четене, а подобно свързване ще го забави драстично.

Има още една възможност – USB Type C със скорост до 10 GB/s. Тази спецификация се появи преди няколко години и вече започва да създава стандарт на бърза работа. Ако компютъррт или лаптопът ви обаче са от преди 2014 година, те надали поддържат тази връзка. Цените на дисковете с Type C са много по-високи.

Цена

Лесен начин да определите стойността на външната памет е да разделите цената на капацитета и така получавате цена на гигабайт. Много е вероятно SSD да бъде по-скъпо по множество причини. Ако обаче то е по-подходящото за вас устройство, ви препоръчваме да си вземете памет с по-малък капацитет за съответната цена, но да знаете, че ще ви върши работа. Ако имате нужда от много пространство, тогава е по-добре да изберете твърдия диск.

 

Разгледайте моделите външна памет, които предлагаме тук, и направете вашия избор. 

Ако имате нужда от професионална консултация при избора на външна памет, моля свържете се с нас на телефон 0700 10 700.