Office 1

Цени с ДДС

Dropdown arrow
User icon
Favorites
Cart

Как работи поколението Z?

Как работи поколението Z?

Често чуваме хората да казват: „Времената се променят“. Но опитвали ли сте се някога да разберете какво всъщност означава? Климат, ценности, технологии и разпространение на информация – целият свят претърпява промяна. Съвсем естествено е тези промени по един или друг начин да се отразяват и в нашата работна среда, от законите за трудовите правоотношения до ергономичните изисквания към индивидуалното работно място. Промените засягат материалите, дизайна, нагласите и навиците на хората и... самите хора. И това е вярно в буквален смисъл.

1

През последните 20 години цяло ново поколение служители преминаха на пазара на труда. В момента има четири поколения в работната сила: поколението Baby Boom (1946–1964), поколението X (1965–1980), поколението Y (1980–1996) и поколението Z (1997–2012). Нека да разгледаме накратко всяко поколение и неговите характеристики, които също формират навиците им на работното място.

  •         Baby Boomers: посветени на работата; често се наричат ​​работохолици; ценят професионализма и стабилността; страхотни членове на екипа и ментори; лоялни и надеждни.
  •         Поколение X: високо ценени от работодателите; независими, критични и способни да създадат ясно разделение между професионалния и личния си живот.
  •         Поколение Y (известни алтернативно като „милениали“): амбициозни, смели, бързо се адаптират, отворени са за нови неща, много мобилни и свободни.
  •         Поколение Z: най-технологично запознатото сред всички поколения; имат предприемаческо мислене и способност за „мултитаскинг“.
1

Вероятно сте забелязали, че модерните кафенета и отворените съвременни обществени пространства често са заети с млади хора, сгушени на меки фотьойли или дивани или дори на пода с очи, приковани към екраните на смарт устройства. Те не се разсейват от фоновия шум и често прекарват голяма част от деня там. В този тип среда те могат да се чувстват спокойни и да взаимодействат свободно помежду си, но в същото време са в състояние да се съсредоточат върху работата си и да усвоят цялата информация, представена на екрана на устройството.

С нов подход към технологиите идва и промяна в ценностите. Известно е, че милениалите имат по-силен фокус върху удовлетвореността от работата в сравнение с други поколения. За тях е важно не само отличното представяне и постигането на резултати, но и усещането за удовлетвореност на работното място. Официалната обстановка на работното място, облеклото и стриктните работни процеси ги ограничават, докато уникалната непринудена среда им помага да се отпуснат и да си взаимодействат по-свободно, мотивира ги да се съсредоточат повече върху възложените задачи и осигурява вдъхновение за творческа работа.

Да бъдат отворени към нови неща, чувството за свобода, способността да се адаптират бързо към променящите се ситуации – всичко това вдъхнови Narbutas да създадат своята нова колекция от мебели.

Естествената обстановка е едно от онези специални места, където хората често намират свобода и могат да се отпуснат. Ето защо много от нас избират морския бряг за своята ваканция, защото там можем да слушаме успокояващия шум на вълните. Когато проектираха SOFT ROCK, дизайнерите Кристина Странд и Нилс Хвас черпиха вдъхновение от природата: те наблюдаваха как морските вълни заливат скалите и камъните на брега и правят формите на тези скали и камъни по-меки и по-гладки.

Тихо място за фокусирана работа – това са шумоизолиращите кабини Silent room. Предназначени за всякакви индивидуални дейности: работа на компютъра, провеждане на телефонни разговори в изолирана обстановка, наслаждаване на оазис на тишината в уютни тихи зони с удобни меки места за хубава кафе-пауза.