Office 1

Цени с ДДС

Dropdown arrow
User icon
Favorites
Cart

Настолните игри –  полезното забавление за цялото семейство

Настолните игри –  полезното забавление за цялото семейство

Помниш ли моментите от детството си, когато прекарваше дните си в игри и забавления  със семейството? Толкова хубави времена бяха... Като възрастни хора все по-трудно отделяме по няколко часа от забързания си график, за да седнем и просто да поиграем. Чудесен начин за малко да забравим за забързания живот, са настолните игри и забавленията с децата. Освен че ни спасяват от сивото ежедневие, чрез тях малчуганите ще усвоят с лекота значими за развитието си умения.

Правилният ход върху дъската

 

Забавленията върху дъска или определено игрално поле (известни и като boardgames) стимулират комуникацията, подобряват концентрацията, развиват меки умения и абстрактното мислене още в ранна детска възраст.

Бордовите занимания обаче са и отлична образователна инвестиция за твоето дете. Докато разказва историята на играта и измисля стратегии за успешно достигане до финала, малчуганът ще подобри езиковите си способности. В игрите децата лесно адаптират познати думи и изрази в различен контекст, което обогатява техния речник и комбинативната им мисъл.

Друга незаменима полза от този тип игри у дома е близостта, която изграждаш с останалите играчи. Докато се опитваме да достигнем до центъра на „Не се сърди човече“ или разучаваме някоя игра с карти например, се сплотяваме, разбираме повече един за друг и изграждаме силна и здравословна семейна или приятелска връзка.

 

Правилният ход

Изобилието и трудният избор

  

Често родителите се губят в големия избор от дълги стратегически, бързи ролеви забавления или такива със зарове, с пионки или други елементи. Ако и ти си в тази ситуация, опитай се да мислиш като малчугана си – допитай се до неговите по-големи интереси. Ако харесва Disney герои, погледни колекцията с игри на тази тема. За настроените към покоряване на територии и битки момчета, подходящи са заниманията тип „Бойни кораби“. А обичащите да събарят и създават мини хаос около себе си, ще харесат „Дженга“.

Друг подход е да помислиш какво умение искаш да развиеш в своето дете – търпение, комбинативна мисъл, аналитична мисъл. Това може да те насочи към типа игра, която да вземеш. Ако детето е по-буйно и искаш да го научиш на спокойствие, може би занимания тип шах ще са правилният избор. Мемори игрите пък подобряват концентрацията и изострят вниманието към детайла. Предизвикателствата със сглобяване и пъзелите са чудесен начин да тренираш фините умения на твоето дете.

Правилният ход

Още съвети

 

Ако все още си леко объркан предвид големият избор на настолни игри, ето ти два лесни съвета, които ще ти помогнат:

1.      Избери играта според възрастта на участниците.

Тя трябва да бъде съобразена с възможностите на играчите, за да бъде еднакво интересна за тях. Точно такава можеш да откриеш тук. Помисли също за това, че концентрацията на най-малките играчи може да не трае дълго и по-кратките занимания са по-подходящи за тях.

 

2.  Съобрази и броя на участниците.

Избери игра за двама или повече участници, в зависимост от броя на хората у дома. Имай предвид, че децата често се притесняват да се отпуснат пред много хора. Затова, ако искаш максимално да са част от забавлението, включи само много близки за тях хора.

Нашето предложение за теб. 

Вдъхновихме ли те за игра? В Office 1 ще откриеш богат асортимент от настолни игри, с които хем ще разведриш обстановката вкъщи, хем ще подпомогнеш развитието на детето си. Избери своето забавление върху дъска, за да откриеш още ползи за теб и твоето семейство. Впусни се в един по-забавен свят!