Office 1

Цени с ДДС

Dropdown arrow
User icon
Favorites
Cart

Защитете дигиталните си спомени: Световен ден на архивирането

Защитете дигиталните си спомени: Световен ден на архивирането

В днешния бързо развиващ се свят сме все по-свързани с технологиите. От ценни семейни снимки до важни работни документи, нашият цифров отпечатък съдържа „ковчеже“ с ценна информация. Все пак, сред удобствата на съвременните технологии се крие вълнуваща заплаха - рискът от загуба на всичко важно за нас.

Денят на архивирането – 31 март - е своевременно напомняне за важността да защитавате цифровите си спомени. Затова нека да разберем защо записването на информацията „в резерв“ не е само предпазна мярка, а необходимост.

Защитете дигиталните си спомени: Световен ден на архивирането

Реалността

Статистиката е обезкуражаваща. Според последните данни, 21% от хората все още не правят архив на данните си, въпреки нарастващата осведоменост по тази тема. Като прибавим и плашещата статистика, че 113 телефона се губят или се крадат на всеки минута, рискът безброй спомени и чувствителна информация да изчезнат е още по-голям. Поразително е, че 29% от случаите на загуба на данни произтичат от нещастни случаи, а други 30% се дължат на заразяване със зловреден софтуер.

Не бъдете небрежни: архивирайте по правило 3-2-1

Представете си да загубите всичките си ценни спомени за миг, заради неизправно устройство или кибер атака. Ще е тежка загуба. Но кога последно сте отпечатали снимки? С повечето спомени, съхранявани цифрово, рисковете са винаги налице. Без значение дали става въпрос за изгубен телефон или повредена карта памет, последиците могат да бъдат разрушителни.

Но не се притеснявайте, защото има просто решение - резервни копия в архив. Спазвайки правилото за резервни копия 3-2-1, можете значително да намалите риска от загуба на данни. Това правило препоръчва да имате поне три копия на данните си, съхранявани на два различни типа носители, като едно копие се пази на отдалечено място. Това е опитно и тествано решение, което гарантира безопасността на цифровите данни.

Защитете дигиталните си спомени: Световен ден на архивирането

Подходящото устройство

Когато става въпрос за архив на данни, едно и също устройство няма как е подходящо за всички. От USB устройства до SSD и хард дискове, има множество възможности, които да отговарят на различни потребности. USB устройствата и картите памет са идеални за временно съхранение и пренос на данни, но не се препоръчват за дългосрочни резервни копия поради ограничения си жизнен цикъл.

За дългосрочно архивиране, оптичните медии предлагат надеждно решение, а SSD устройствата гарантират бърз, здрав и енергоефективен вариант за съхранение. Междувременно, хард дисковете предлагат по-големи капацитети на по-достъпни цени, отговаряйки на нуждите за преносимо и настолно съхранение.

За финал

Независимо дали става въпрос за скъпоценни семейни снимки, важни работни документи или мили спомени, нито един файл не бива да остане незащитен. Приемайки правилото 3-2-1 и избирайки правилното решение за резервно копие, можете да се уверите, че цифровото наследство ще остане непокътнато през годините.

И не проявявайте небрежност към своите цифрови спомени, направете своя архив днес и осигурете своето дигитално наследство за бъдещето.